Wpisy

  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Aspartam - produkt niskokaloryczny

      Cukier - biały, krystaliczny proszek wykorzystywany głównie w przemyśle artykułów spożywczych, niestety nie należy do najtańszych produktów na naszym rynku.Jeszcze nie tak dawno, bo zaledwie kilka lat temu spekulanci skutecznie doprowadzili do gwałtownego wzrostu cen tego produktu oraz masowego wykupu ze sklepowych półek.Dzisiaj ceny cukru znacznie spadły, ale nadal jest artykułem wysoko cenionym i powszechnie wykorzystywanym w produkcji różnorodnych wyrobów czy w indywidualnych, prywatnych gospodarstwach domowych.

      W dwudziestym pierwszym wieku zdecydowana większość producentów artykułów spożywczych poszukuje jednak alternatywnych i mniej kosztownych rozwiązań i możliwości, dzięki którym mogą obniżyć koszty swoich produktów,a co za tym idzie przyciągnąć kolejne rzesze i grupy klientów. Jednym z substytutów cukru, chętnie stosowanym zarówno przez producentów czy właścicieli wielkich koncernów jak również indywidualne jednostki, jest słodzik aspartam- niezwykle ekonomiczny i wydajny. Posiada bowiem smak o wiele (nawet kilkaset razy) słodszy niż tradycyjny cukier, stąd też wystarczy nieduża jego ilość by potrawa, wyrób lub inny produkt nabrała swojego wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Dzięki temu opakowanie aspartamu wystarcza zdecydowanie na dłużej niż kilogramowa torebka białego, krystalicznego proszku znanego jako cukier. Co więcej, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, aspartam posiada bardzo niską kaloryczność, dlatego stosując tego typu substancje słodzącą nie musimy obawiać się o swoją wagę. Aspartam można kupić w różnych postaciach: tabletek, proszku oraz tzw. pudru. Ceny produktu wahają się w granicach ośmiu - dziewięciu złotych, co jest niską ceną za produkty wręcz pozbawione kaloryczności.

       

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      arlenemiller76827
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 14:42

Archiwum

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa